Instalatii de legare la pamant

Instalatii de legare la pamant

Principalul motiv pentru a executa împământarea instalațiilor electrice îl reprezintă siguranța. Dacă toate echipamentele electrice conectate la rețea sunt împământate și una din izolații se defecteză, nu va exista un voltaj periculos pe suprafața carcaselor acestora.

Dacă faza atinge carcasa aparatului corect împământată, va avea loc un scurt circuit și astfel siguranța fuzibilă se va arde sau sau în cazul siguranțelor automate, aceasta se va deconecta. În momentul în care siguranța se declanșează, pericolul este îndepărtat.

Instalatiile de legare la pamant (sau, cum mai sunt numite – instalatiile de impamantare) au rolul de a proteja impotriva unui accident de natura electrica ce ar putea aduce daune materiale si umane, fie ca vorbim de provocarea unui incendiu, fie de deteriorarea consumatorilor electrici. Mai exact, exista situatii in care, in caz de descarcari electrice sau de functionarea defectuoasa a sistemului electric, tensiunea electrica poate creste amenintor, cu mult peste nivelul pragului de electrocutare sau de deteriorare a consumatorilor. Astfel, daca intensitatea curentului electric depaseste valoarea de 25 – 30 de mA, exista un mare pericol de electrocutare pentru oameni. Si, mai mult decat atat, unii consumatori electrici care nu suporta tensiuni ridicate se pot deteriora iremediabil, tocmai din cauza acestui exces de tensiune electrica. Instalatiile de legare la pamant trebuie sa aiba o rezistenta cat mai mare in caz de scurtcircuitarea sistemului electric, pentru a putea asigura protectia necesara atat a bunurilor materiale, cat mai ales a vietilor omenesti.

La instalatiile cu impamantare realizam un ansamblu format din electrozi ingropati in pamant, legati intre ei, si conductoare de legare la pamant. Acestea au rolul de a conduce in pamant, in conditii de maxima siguranta a curentilor provenind din descarcari atmosferice, asigurarnd astfel un anumit mod de functionare a instalatiilor de curenti tari sau telecomunicatii.

Scopul împământării:

 1. Siguranța față de viața umană / față de clădiri / față de echipamente
 • Pentru a salva viețile umane și pentru a îndepărta riscul electrocutării prin declanșarea siguranței.
 • Pentru a proteja imobilele, echipamentele și mașinăriile industriale, electrocasnicele și aparatura electronică.
 • Pentru a asigura că toate părțile ce pot conduce electricitate și sunt expuse nu reprezintă un risc.
 • Pentru a găsi o cale sigură de a disipa curenții ce rezultă în situația unui trăsnet sau a unui scurt circuit electric.
 • Pentru a oferi o platformă sigură de funcționare pentru echipamentele electronice sensibile la variațiile valorilor electrice.
 1. Protecție la supra sarcină
 • Trăsnetul, descărcările electrice accidentale sau contactul neintenționat cu liniile de medie și înaltă tensiune reprezintă un risc sporit de voltaj ridicat ce poate ajunge la consumator. Împământarea reprezintă o cale alternativă a acestor descărcări electrice accidentale și astfel reduc semnificativ riscurile asociate cu acestea, protejând totodată atât viețile oamenilor cât și ale echipamentelor electrice. Mai multe informații despre cum vă puteți proteja instalația electrică utilizând relee de monitorizare a tensiunii.
 1. Stabilizarea tensiunii
 • Există numeroase surse de electricitate. Astfel fiecare transformator electric poate fi considerat o sursă electrică de sine stătătoare. Corelarea tensiunii acestora ar fi aproape imposibilă în situația în care acestea nu ar avea un punct de referință comun așa cum este împământarea. Aceasta este cea mai omniprezentă suprafața conductoare astfel că a fost adoptată universal încă de la începutul creației rețelelor de distribuție electrică.

Metode de execuție a împământărilor:

 1. Împământările cu Placă Metalică În general în execuția acestor tipuri de împământare se folosesc plăci metalice din Fe (Fier) cu dimensiunea minimă de 600 mm x 600 x 12 mm,  sau placă din Fe (Fier) Galvanizată de dimensiunea 600 mm x 600 mm x 6 mm. Deasemena se pot utiliza plăci din cupru cu dimensiunea 600 mm x 600 mm x 3.5 mm. Aceasta se îngorapă la minimum 3.5 metri adâncime, în poziție verticală. Conectarea la aceasta se face cu platbandă (de minimum 50 mm x 6 mm) prinsă cu șuruburi galvanizate, cu care se ajunge la suprafață. Se utilizează straturi alternative de cărbune și sare pentru îngroparea acestora, totalizând nu mai mult de  1.5m de la baza gropii. Aceste tipuri de împământări se pretează pentru construcțiile unifamiliale rezidențiale de dimensiune mică și medie.
 2. Instalatia de impamantare se monteaza in pamant si este formata din tevi galvanizate de aproximativ 2 metri lungime si de 25 – 30 mm grosime. Tevile galvanizate sunt legate reciproc printr-o platbanda galvanizata, iar legaturile vor fi protejate. Este bine ca fiecare lucrare de impamantare sau de electricitate realizata sa fie implementata de specialisti, de electricieni, pentru a elimina risctul electrocutarii sau a accidentelor pe termen lung. Pentru acest lucru, electricienii, inginerii si sudorii specialisti de la EL-CON, va stau la dispozitie pentru orice instalatie electrica, indiferent de amplitudinea si complexitatea ei. Echipa noastra este pregatita sa execute lucrari de acest fel pentru cladiri civile, cladiri comerciale si cladiri industriale care necesita instalatii mai complexe.

Contactati-ne!

Doriti executarea unei instalatii de legare la pamant?

Firma noastra de instalatii electrice autorizate ANRE va sta la dispozitie